Levenskunst

Lezing en proeverij met culinaire grootheid Carolina Verhoeven

Kom luisteren en proeven bij de interactieve lezing en proeverij van Carolina Verhoeven.

Bloemen en kruiden in boeketten verwennen het oog en verwarmen het hart. Bloemen en kruiden in de tuin of in het wild, geven een onbegrensd plezier. Maar eetbare bloemen en kruiden op je bord, geeft het genieten een ongekende dimensie. Zodra u de tuindeuren openslaat, wordt u meteen enthousiast gemaakt om één van de vele verrukkelijke onkruiden te bereiden.
Lentelookjes, zoals daslook, zijn verrukkelijk op salades en als basis voor en heerlijke plattelands wilde kruidenpesto. Zevenbladlimonade als smaakmaker in een mousserende witte wijn. Paardenbloemengelei, of gebakken weegbree met geroosterde weegbreezaadjes.
Deze vernieuwende benadering van het koken met bloemen en kruiden vormt niet alleen een origineel en heerlijk alternatief maar benadrukt het belang van het nut van deze kruiden voor mens en industrie. Het zijn de nutsplanten.

Carolina_Verhoeven

Planten, kruiden en bloemen om te eten, als geurkruiden of voor medicinaal gebruik. Recepten worden tijdens de workshop/lezing geserveerd op een bedje van historische gegevens. Want oude keukenboeken vertellen ons immers over het gebruik van bloemen en kruiden in de keuken. 

Traditionele recepten en hun toepassingen uit een tijd dat er nauwelijks kant-en-klare medicijnen te koop waren.
De boerin, de moeder, de huisvrouw ze waren allen kok, dokter en apotheker tegelijk.

Gelukkig is er tegenwoordig een groeiende belangstelling om de schat aan kennis over het gebruik van koken met bloemen en kruiden weer in ere te herstellen. Mede om deze oude kennis, die een belangrijk onderdeel van ons culturele erfgoed uitmaakt, te bewaren en over te dragen naar de volgende generatie. Het is dan ook haar grote passie dit te mogen uitdragen en onkruidrecepten aan te mogen bevelen.

"Kruiden en wilde planten hebben een eigenschap gemeen, mensen hebben er wat aan."
Carolina Verhoeven, Culinair Erfgoed Centrum

Datum: 29 februari
Tijd 17.00 uur - 19.00 uur
Kosten: € 10,00

Let op: In verband met voorbereidingen vooraf aanmelden tot en met 27 februari!